Te huur van particulier

Woning te Wilsele (bij Leuven)

Waarom deze pagina?

Deze pagina wil een eerste indruk geven van de woning, zodat kandidaat-huurders vooraf al kunnen beoordelen of ze interessant genoeg lijkt om ter plaatse te komen kijken.

In een notendop

Het huis aan de voorzijde

Typische woning voor het landelijke Wilsele van de jaren '30, volledig opgefrist en voorzien van alle comfort.

Drie slaapkamers (en een kleintje), ingerichte keuken, badkamer, tuin.

Dubbel superisolerend glas, centrale verwarming op aardgas, dakisolatie, ...

De woning beschikt over een "conformiteitsattest" met nul (0) "strafpunten". Dit is een officiële verklaring dat een woningonderzoek (aangevraagd door de eigenaars) heeft uitgewezen dat de woning volledig voldoet aan alle opgelegde normen inzake veiligheid, gezondheid en kwaliteit. Het is niet voor niets dat zo'n attest op de website van de Stad Leuven als "een soort kwaliteitslabel" bestempeld wordt [1].

Vraagprijs: € 925,- per maand.

Praktisch

De aanvangsdatum van de huur is bespreekbaar.

Anders gezegd: in principe is de woning onmiddellijk beschikbaar, maar wie momenteel elders huurt (en die huur nog moet opzeggen) mag zich hierdoor vooral niet laten afschrikken. Vandaar dus: "bespreekbaar".

Te bezichtigen na afspraak: 015/41.29.02 (bellen tussen 8 en 19u), of per e-mail naar wilsele4716@middenveld.be

Historiek

De woning werd gebouwd in 1939 door de grootouders van de huidige eigenaars.

In de laatste twintig jaar werd ze stelselmatig "gerenoveerd", maar dan in de letterlijke zin van het woord: versleten of verouderde delen werden door nieuwe vervangen, enerzijds met behoud van het originele karakter van de woning, maar anderzijds ook met aandacht voor de veranderende eisen inzake veiligheid en comfort.

Zo werden de muren opnieuw bepleisterd en tegelijk werd ook de elektrische installatie volledig vernieuwd.

Toen de oude kolenkachels aan vervanging toe waren, werd er in het hele huis centrale verwarming aangelegd, maar de marmeren schoorsteenmantels werden behouden.

In 2005 moesten de oude buitenramen en -deuren vervangen worden door nieuwe, en uiteraard werd daarbij gekozen voor superisolerende dubbele beglazing (k-waarde 1,1). Aan de originele houten binnendeuren werd echter niet geraakt.

De keukenvloer werd pas in de jaren 1960 aangelegd, maar was toch al vrij snel versleten en werd in 2011 vervangen. Voor de andere vloeren, die van vlak na de oorlog dateren en dus veel ouder zijn, werden kennelijk betere materialen gebruikt en deze konden behouden blijven. Vooral de originele houten vloer op de bovenverdieping geeft de woning een apart cachet. Ook de tegelvloer in de gang draagt bij tot de sfeer, zelfs al begint hij sporen van slijtage te vertonen (na bijna 80 jaar intensief gebruik!).

Bij alle vernieuwingswerken werd telkens gestreefd naar een goede kwaliteit-prijsverhouding, eerder dan naar minimale kosten. Er werd met andere woorden ook aan het belang van de toekomstige huurder gedacht.

Zo werden de ramen aan de straatkant bijvoorbeeld voorzien van geluidswerend glas (6/15/4). Dat was wel iets duurder, maar dat leek verantwoord omdat de woning aan een drukke steenweg gelegen is. Dat is nu niet hinderlijk meer.

En toen in 2011 de hoogrendementsketel van de centrale verwarming aan vervanging toe was, werd niet alleen gekozen voor een moderne condensatieketel, maar er werd ook een meer eigentijdse kamerthermostaat geplaatst, die bovendien aangevuld werd met een buitenvoeler, wat een weersafhankelijke regeling mogelijk maakt.

Ook aan de esthetische aspecten werd aandacht besteed, steeds volgens bovenstaande criteria.

Het beton van het tuinterras uit de jaren 1960 was helemaal verweerd en dat werd vervangen door betonklinkers. Ook de oprit aan de voorzijde van de woning werd dan maar heraangelegd met klinkers in plaats van de oude, scheefgezakte betondallen. De oude, gammele tuinmuurtjes werden weggehaald en er kwam een nieuw in de plaats.

In 2008 werd de badkamer volledig opgefrist: opnieuw betegeld, nieuwe vloer en nieuw sanitair. De oude gietijzeren badkuip werd vervangen door een moderne uit kunststof, waarin het water veel langer warm blijft.

Het grasveld naast het huis was in slechte staat en er werd dus een volledig nieuw gazon aangelegd, vanzelfsprekend met sportgras.

Ligging

Het zicht vanuit de slaapkamer aan de achterkant

Uitstekend gelegen, op een tiental minuten van het centrum van Leuven en op enkele minuten van de E314.

Ondanks de centrale ligging biedt de achterzijde toch een weids uitzicht. De foto hiernaast is genomen vanuit de achterste slaapkamer.

Het huis ligt langsheen de Aarschotsesteenweg, die recent volledig gemoderniseerd en heraangelegd werd.

Met de fiets is Leuven uitstekend te bereiken. De afstand tot het Fochplein is nauwelijks zeven kilometer en behalve in het centrum is er een fietspad over het hele traject.

Met de bus bent u op acht minuten aan het station te Leuven (12 minuten tijdens de spitsuren). De bushalte ligt op enkele meters van de voordeur. De bus uit Leuven stopt pal aan de overkant. Deze haltes worden bediend door zes verschillende lijnen, waardoor er per uur meerdere bussen zijn in elke richting.

De lijnnummers zijn:

De dienstregelingen zijn te vinden op de website van De Lijn.

Tuin

Een ruime tuin van 370 m2, aan de zij- en achterkant, draagt bij tot het rustige karakter van de woning.

Deze tuin is aan drie zijden afgesloten met een draadhekken, de andere zijde door een muur.

De tuin van achtere, kijkend naar de straatkant
Zicht op de tuin, kijkend naar de straat.
De tuin van in de zitkamer
De tuin gezien van in de living.

Comfort

Alle kamers zijn voorzien van centrale verwarming. Alle radiatoren hebben thermostatische kranen en in de woonkamer staat een programmeerbare kamerthermostaat met buitenvoeler. De condensatieketel is van het merk Vaillant en werkt op aardgas.

De keuken is volledig ingericht en uitgerust met elektrische kookplaat, dampkap, oven en koelkast. Een aansluiting voor een vaatwasmachine is voorzien.

De badkamer is nieuw en is voorzien van een ligbad met douchesproeier en thermostatische mengkraan.

De elektriciteitsinstallatie werd volledig vernieuwd en omvat een dubbele teller voor dag- en nachttarief.

Het huis is volledig onderkelderd. De kelder is van buitenaf toegankelijk (bijvoorbeeld met natte of modderige fietsen), via een paadje aan de zijkant van het gebouw.

In de kelder zijn aansluitingen voor wasmachine en dergelijke.

Op de oprit voor het huis kunnen gemakkelijk twee wagens geparkeerd worden.

Voor (brom)fietsen is er plaats in het gangetje naast het huis, achter een afsluitbaar tuinpoortje.

De keuken
De keuken.
De badkamer
De badkamer.

Energie

Het Energieprestatiecertificaat[2] (EPC) geeft aan deze woning een score van 503.

Dat is zeker niet slecht voor een oudere vrijstaande woning. Deze scoren vaak 1200 of meer.

Een rijwoning (en zeker een appartement) zal bij vergelijkbare isolatiemaatregelen in principe een lagere waarde hebben, maar soms kan u daar dan ook mee "genieten" van het geluid van de buren en hun kinderen (of omgekeerd), en dat is dan weer iets waar een vrijstaande woning zoals deze geen last van heeft.

De relatief goede score is uiteraard mede te danken aan de superisolerende beglazing (k-waarde 1,1 W/m2K). Volgens Nederlandse cijfers[3] zou dat tot 600 m3 aardgas per jaar moeten uitsparen (30 m3 per m2 glas met R-waarde 1,3).

Uiteraard is ook het dak geïsoleerd, wat op zich al warmteverlies tegengaat. Bovendien werd de onderkant van de keukenvloer ook voorzien van spuitisolatie, omdat de keuken zich in het bijgebouw bevindt, met daaronder enkel een kruipkelder. Voordien voelde de vloer in de winter erg kil aan, dat is nu niet meer het geval.

Op de kaart gezet

Op het kaartje hiernaast is de ligging van het huis aangegeven.

Gebruik de knopjes rechts in de kaart om in- en uit te zoomen. Met de knopjes linksboven kan u omschakelen tussen de gewone kaart en een satellietbeeld.

Op het satellietbeeld is de open ruimte aan de achterkant van het huis, ten noordwesten, goed zichtbaar.

Door in te zoomen en dan het "poppetje" rechtsonder naar het rode markeerpunt te slepen krijgt u het straatbeeld te zien.

Indeling

Gelijkvloers

Eerste verdieping

Zolder

Foto's

Ondanks alle verbeterings- en opfrissingswerken blijft dit een woning die bijna tachtig jaar geleden gebouwd werd. Maar precies dank zij die werken is ze uitstekend geschikt voor iemand bij wie deze stijl in de smaak valt.

Onderstaande foto's zouden moeten helpen om dat te kunnen beoordelen.

Foto's van de gang en de trap

De gang vanaf de voordeur
De gang gezien vanaf de voordeur.
De gang vanaf de overloop
De gang gezien vanaf de overloop, kijkend naar beneden.
De hall op de eerste verdieping
De nachthall op de eerste verdieping, gezien bij het bovenkomen.

Foto's van de leefkamer op het gelijkvloers

De living
De living, kijkend vanaf de straatkant naar achteren.
De living
De living, kijkend in de richting van de straat.

Foto's van de slaapkamers op de eerste verdieping

De achterste slaapkamer
De grote slaapkamer aan de achterkant.
De voorste slaapkamer
De grote slaapkamer aan de straatkant.
De kleine kamer vooraan
De kleine kamer aan de straatkant.

Foto's van de bovenste verdieping en de zolder

De hall op de eerste verdieping
De nachthall op de eerste verdieping, gezien vanop de overloop naar de zolder.
De zolderkamer
De zolderkamer.

Referenties

[1] Meer info hierover op de website van de Stad Leuven. Daar zijn ook de regelgeving en de onderzoeksprocedure te vinden. In het kort: elk vastgesteld gebrek wordt gequoteerd met een aantal "strafpunten": 1, 3, 9 of 15 al naargelang de ernst van het gebrek. Een attest met nul strafpunten - zoals hier - betekent dan ook "geen enkel gebrek vastgesteld".

[2] Voor wie daar belang aan hecht (art. 13.4.10 §3 Energiedecreet) : het nummer van het EPC is 20120611-0000767879-00000017-5.

[3] Geciteerd in een studie van de KULeuven, Isolatieniveau van private huurwoningen en woonuitgaven, Kristof Heylen en Sien Winters, februari 2009.


Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!